В допълнение към ЕКО подаръците не можем да прескочим и идеите за опаковането им 
с мисъл за природата.

Опаковката на специално създаден еко подарък ви позволява да доставите двойно по-голямо удоволствие. Понякога дори повече от самия подаръка. Към щастието от притежаването на ново нещо ще добавите и радостното очакване, преживяно в момента на разопаковането. Малко хора се замисляха за екологичността по този въпрос. Повечето опаковъчни материали не са рециклируеми и не са биоразградими. В последните години екологичните начини за декориране на подаръци с импровизирани средства за радост стават все по-популярни. Те дават повече място за творчество и по нищо не отстъпват по красота на обичайните панделки и фолио. Нека помислим за най-оригиналните и лесни за изпълнение начини за екологично опаковане на подаръци.

Да започнем с КРАФТ хартията

Крафт хартията е била използвана за опаковане на подаръци много преди появата на по-цветните изкуствени опаковки. Сега, когато хората започнаха да мислят за екология, този материал отново е на мода. 

Защо да я изберем

Крафт хартията ще предпази перфектно подаръка от температурни амплитуди и влага поради добрата си дишаща способност и способността ѝ да абсорбира влагата. 
А не особено празничният ѝ вид се поправя много лесно с добавянето на всякакви интересни и дори забавни украси. 
Търсенето на крафт хартия в последните години роди доста интересни предложения, за наша радост.

  разгледай

  Как можем да доукрасим един подарък, опакован в крафт хартия? 
  Изберете украсата в унисон с настоящия сезон!

  ✅ Естествени материали - свежи и сушени цветя, листа, клонки, шишарки, черупки... 
  ✅Копринени панделки - те ще придадат празничен вид дори и на най-невзрачната крафт хартия.
  ✅Плетени вълнени елементи - това могат да бъдат ленти, цветя или дори символа на следващата година, в зависимост от вашите умения за ръкоделие.
  ✅Апликации от цветна хартия – към опаковката могат да се залепят както плоски елементи, така и триизмерни цветя, пеперуди или хартиени панделки.
  ✅Помпоните от прежда са чудесна алтернатива на изкуствените панделки и ще създадат един сладък и уютен вид на подарък.
  ✅Дантела - Завържете подарък с дантелена панделка или украсете с дантелена салфетка. 

  Ако пък не ви харесва цветът на крафт хартията, боядисвайте я с акрилни или темперни бои. И с помощта на шаблони върху хартия можете лесно да изрисувате различни елементи.

  Старите вестници

  Оригинална опаковка може да бъде направена и с най-обикновен вестник. Старият пожълтял вестник ще изглежда по-ефектно, но можете да използвате и нов - той ще придаде по-стилен вид. Черно-бялата преса без снимки изглежда най-добре!

  Как да го направим

  Ако артикулът е в кутия, тогава можем просто да го увием във вестника и да го завържем с панделка. 
  За подарък без кутия - можем да направим от вестниците плик и да го украсим с декоративни елементи. 
  Тази опаковка изглежда добре в комбинация с дантелени салфетки и/или панделки

  Важно: не използвайте за тежки подаръци - крехката хартия може лесно да се разкъса.  

  Стари вестници може да откриете по малките павилиони за периодична преса, а дантелени салфетки и панделки във всеки крафт магазин.

   Нотни листи

   Любителят на музиката, професионалния музикант или просто ценителя на оригиналните идеи може да бъде изненадан с подарък, опакован в ноти. От тях можете да направите плик или просто да използвате музикалната хартия като опаковъчен материал.

   Как да го направим

   Кутията с твоя подарък може да бъде опакована изцяло с нотни листи или може да се ограничите само до лента с ноти върху опаковката от крафт хартия. 
   Всичко това се завързва с копринена панделка, канап или обикновена панделка от плат. 
   За допълнителен декор можем да използваме пощенски картички в ретро стил, камбанки, сувенири под формата на сол ключ и всякакви други музикални символи.

    И като заговорих за интересните хартии за опаковане не бива да забравяме и старите атласи и пътни карти. Те са подходящи за пътешествениците или за тези, които мечтаят да видят света.

    Декоративни кутии и кошници

    Опаковката ще бъде двойно полезна, ако получателят може по някакъв начин да я използва в ежедневието и в бъдеще. За да направим това е нужно да сложим подаръка в красива кутия или плетена кошница. Една най-обикновена картонена кутия може да се превърне в най-оригиналната опаковка за всеки подарък. Нужно е само да я "облечем" подходящо. Използвайте всичко, което имате налично в къщи - парчета плат, стари опаковачни хартии, стари вестници или списания, нотни листи, стари пътни карти...  След това тя ще може да се използва като органайзер или кутия за съкровища.

    Декоративните кошници са в толкова варианти, форми и материал, че ще ми е трудно да ги изброя всичките. Винаги можете да направите такава и сами - нужни са ви само канап, тел за дръжка, картон за основа, малко свободно време и много желание. Можете да ги декорирате с каквото ви подсказва сърцето - копринени или сатенени ширити от старите ви блузи, сухи или дори живи цветя, мъниста, пайети...

    Най-често поръчваната опаковка е
    дървената щайгичка или ратановата кутия с капак

    Плетени панери или метални фруктиери

    Тази идея е добра за ядливите подаръци, за които говорих в тази статия. В тези панери можете да поставите и подарък, изработен лично от вас - пуловер, чорапи, ръкавици. Не е задължително да е нещо обикновено или стандартно. На пазара има в различни форми и размери, както за облекло и козметика, така и от различни материали (ратан, царевица, метал).  Tzvetymade и DetiZone предлагат невероятни творения по темата.

    Текстил

    Платът може да бъде използван не само да облебим кутиите за подаръци, но и да го използваме като самостоятелен опаковъчен материал. Оригинален е, красив и ако за тези цели използваме копринен шал, салфетка за сервиране или восъчна кърпа, ще е и полезен. Можем просто да увием подаръка в избраното парче плат, като го завържем отгоре на панделка под формата на дръжка. Ако отгоре добавим още един слой дантела, тюл или друга прозрачна материя, подаръкът ще изглежда още по-тържествено.

    Отделно си струва да спомена и чувалчетата 

    Напоследък отново се върнаха в играта с пълна сила. Подаръците, опаковани в тях, ще изглеждат стилно ако не просто изберете някакво чувалче или торбичка. Помислете и за бродирана персонализация например.  MG Atelier може да ви помогне с това, ако не умеете да шиете или бродирате.
    Чувалчето от зебло се съчетава особено добре със свежи или изсушени диви цветя, които могат да се завържат за него с канап. 
    Не по-малко интересно ще изглежда подарък и в платнена чанта. Използвайки шаблони и бои за тъкани можем да създадеm съвършенно уникално опаковка за нашия подарък. 

     Стъклени буркани, чаши, бокали...

     Необичаен избор, ще кажете, но само помислете колко различно и ефектно може да бъде. Оригиналната и полезна опаковка за подаръци от стъклени буркани може да бъде сътворена както от обикновени буркани за кисели краставички, така и от стъклени съдове с капаци за насипни продукти. На мен много ми харесват тези с херметическото затваряне.

     Как да го направим 

     Можем да ги украсим с плат, копринени панделки, вълнени конци, стикери и друг декор. А ако имате артистичен талант или умеете да рисувате, бурканите могат да се трансформират в уникално допълнение за интериора. 

     В тях можете да сложите всичко - от лично приготвените курабийки, през ръчно правената козметиката и плетените аксесоари, бижутата, ваучерите, домашно приготвения сироп или сладко... Наистина съвсем всичко! 

      Глинени чаши, гюведжета, саксии

      Звучи ви още по-нестандартно и необичайно? Да, ама не! Представете си колко доволна ще бъде запалената градинарка, ако получи своя подарък в интересна глинена саксия като опаковка. А кулинарката и гюведжето струват ли ви се удачна комбинация?! 

      Как да го направим 

      И тук можем да развихрим въображението си и да използваме всичко горе споменато като декорация. Можем да рисуваме върху глината, да лепим, да завързваме панделки или канап, да декорираме със сухи цветя, да правим декупаж... Идеите са безкрайно много.  

      Изберете подходящият глинен съд според получаващия подаръка. Глиненият бокал за бира не е добра опция за въздържателя! 

       Отхвърлянето на обичайните индустриални опаковъчни материали в полза на независимото творчество с импровизирани средства е важно не само за околната среда. По този начин ние изразяваме преди всичко топлите си чувства към получателя на подаръка. Обикновената опаковка за подаръци се разопакова механично и се изпраща веднага в кофата за боклук. Но подарък, украсен с душа и сърце, ще предизвика наслада дори в опаковано състояние. И със сигурност ще остане в паметта на човека, който го е получил, за дълго време.

       Вероятно вече са ти хрумнали куп други идеи. Разкажи ни за тях в коментар! 
       А ако предложенията са ти допаднали сподели статията с твоите приятели и познати. 

       99+ идеи за ЕКО опаковки

       как да опаковаме красиво и с мисъл за природата

       снимки в клипа: lelekahobby, hollywoody, dorisyershova-design, legkopolezno, Pinterest

       Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
       Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.