Каквото и да си говорим точно в тази възраст децата ни вече започват да придобиват самочувстивето на попораснали хора и понякога доста ни се сърдят за несполучливите подаръци. Но продължавайки да си говорим знаем, че те все така с голямо вълнение очакват точно тези подаръци по всеки техен повод. И в един момент на нас, родителите, ни става безкрайно трудно да изберем точния такъв. Споделям няколко идеи с вас, които може да адаптирате за вашето дете и неговия празник. 

Настолните игри

Такъв подарък е чудесен начин за насърчаване на здравословна и приятелска конкуренция. Много игри се фокусират върху подобряване на основни умения като четене, броене, използване на паметта, и въобще като цяло развитие на логиката. Това е и чудесен начин за прекаране време със семейството. 

Това е моментът да научите детето си да играе шах, табла или дама. Такава игра в крайна сметка може да се превърне в интересно хоби, ще им помогне да намерят съмишленици. Има и по-прости опции като монополи или различни видове стратегии.

Комплекти за творчество

В съвременните детски магазини можете да намерите огромен брой комплекти за творчество. Има пясъчни картини, пъзели, мозайки, формоване на гипс и много други. По-скъпите опции предлагат дори комплекти за млади химици.

Децата на 9 години обичат да експериментират, да създават нещо ново. Ако детето се развива като творческа личност, тогава можете да му купите комплект със суха мазилка и калъпи. Включва бои за допълнително оцветяване на готовия продукт. Магнитът, който то ще направи, може да се сложи и на хладилника. 

За тези, които мечтаят да станат археолози и са любители на древната история, няма по-добър подарък от специален комплект с кости, скрити в плътен материал. Детето трябва не само да открие костите от динозавър с чук и длето, но и да ги събере в съответствие със схемата.

Дори в ранна възраст творческите дейности помагат за развитието на основни математически умения като геометрия (размер и форма), измерване и сортиране. Детето се научава да приема това, което се съхранява в главата му и да го превръща в реалност. Всеки път се развива все по-креативно мислене.

Когато вашето малко дете порасне, то може да се занимава с различни изкуства и занаяти, които изискват по-сложни умения за мислене, а много от тях дори трябва да разбират фундаментални научни концепции. Неща като смесване на определени цветове или създаване на мозаечен модел може да изглеждат като творческа дейност, но включват интелектуален елемент. Хубав момент е да заложите основите с интересна настолна игра.

Доказано е, че настолната игра помага за повишаване на коефициента на интелигентност на детето и е предназначена да развива критично мислене, дори ако отвън изглежда като просто забавление. Критичното мислене помага на детето внимателно да контролира действията, да вземе предвид последствията, които се случват. Детето се научава да успява, да намира правилните решения, да използва стратегия за постигане на целта и освен това да реагира правилно на поражение. 

Играта не трябва да е открито академична, за да служи с образователна цел, това е смисълът. Тя тренира търпение, учи да спазва правилата, тренира паметта. Настолните игри правят детето по-общително, помагат за повишаване на вниманието и способността му да се съсредоточва върху дадена задача. 

Тези игри са чудесен начин за изграждане на комуникационни умения в забавна и подкрепяща среда. Когато едно дете прави изкуство, можете да забележите как то си говори - така се развива въображението. Именно креативността ще им помага да се справят по-добре със стреса, ще им позволява да намират точка на удоволствие, хармония. Това води до чувство на самодоволство и гордост от собствените им постижения. А ние като родители не трябва да забравяме да ги хвалим. Творчеството възпитава новатора в детето.

Конструктори

На 9 години детето все още е толкова запалено по конструкторите, колкото и преди, просто трябва да изберете правилният. Дървените и пластмасовите кубчета в проста форма остават в миналото, сега най-добрият подарък ще бъде метален комплект или Lego. Колкото повече възможности има конструкторът, толкова по-добре се формира въображението на детето. 

Такива на пръв поглед прости играчки могат да функционират като мощни инструменти за обучение. Изследванията показват, че помагат на децата да се развиват:

♦️ двигателни умения и зрителна координация; 
♦️ пространствено мислене; 
♦️ когнитивна гъвкавост; 
♦️ езикови умения; 
♦️ способност за творческо мислене; 
♦️ инженерни умения.

Конструкторът повишава когнитивната гъвкавост, тоест детето може бързо да превключи от една задача към друга. Това със сигурност е важно за успеха в училище. Помага за развитието на причинно-следствени връзки. При неправилно построяване цялата конструкция може да се срути - така детето се научава да разбира какво е направило неправилно и да елиминира грешката. Именно това поведение е важна основа за изграждане на логически разсъждения в бъдеще, което пък се използва от представителите на адвокатската професия например.

Книга или Телефон?

Мнозина могат да кажат, че най-добрият подарък за рожден ден за деветгодишно дете е оригинална джаджа, но това може да се спори, тъй като с появата на телефони и игрови конзоли децата спряха да общуват директно помежду си. Телефонът е добър като средство за комуникация, способността да оставите детето да се отпусне след училище, но тази техника не може да замени пълноценната комуникация. Трудно е да се каже какви умения може да развие такъв технически инструмент, с изключение на подвижността на ръцете. А и аз съм леко пристрастна когато иде реч за книгите 😊

Ако детето обича да чете, по-добре е да му подарите книга или интересен комикс, тъй като тактилният контакт с обекта също е важен. Буквите на телефона са твърде малки, трябва постоянно да присвива и да напряга очите си, невъзможно е да се прочете голям обем информация. Книгата печели в сравнение с други подаръци, позволява им да развиват въображението, тренира речевия апарат и им обогатява речниковия запас.

Друго нещо е, ако детето не обича да чете. Тогава си струва да се опитате да внушите тази привързаност в него, да покажете ползите от четенето, да дадете личен пример. Добър начин може да се окаже електронния четец 😉

Подаръци за физическо развитие

Деветгодишните момчета започват активно да се развиват, физическата им форма се променя. На тази възраст един от най-полезните подаръци може да бъде спортен кът, оборудване за изпълнение на определени упражнения и дори обикновен футбол или баскетбол. Подходящи са и за онези момичетата, които вече не са станали балерини. Или пък може да им вземете онази весела игра Just Dance

Винаги си струва да забележите от какво точно се интересува детето, какъв спорт го привлича най-много. Може би то мечтае да се запише в определен отбор и за определен спорт и тогава най-добрият подарък за него ще бъде абонамент за шест месеца във фитнес залата, танцовия състав или частно обучение с треньор. 

В този случай игровата конзола не е никакъв вариант! Удачно е да подарите подарък, който ще ви позволи да прекарате повече време с хлапето си или да събирате приятели му в двора си. Тези, които живеят там, където зимите са дълги, а в двора или наблизо има ледена пързалка, е хубаво да обърнат внимание на комплекти за хокеисти или фигурно пързаляне. Дори детето да не стане професионален спортист, един такъв подарък ще му позволи да прекарва повече време на улицата и да се откъсне от компютъра. Доброто физическо възпитание е не по-малко важно от емоционалното. 🤸‍♀️ 

За лятото велосипедът може да бъде най-добрият подарък, особено след като съвременните модели предлагат страхотни възможности. Тази проста форма на транспорт помага за трениране на повечето мускулни групи и изгражда издръжливост у детето. Можете да си организирате вълнуващи семейни пътувания или да организирате пикници сред природата с хлапето, на чист въздух...

Ако детето е запалено по бокса, струва си да му подарите круша и ръкавици. То може да тренира у дома само или с баща си, което ще му позволи да развие по-близки отношения с него. 

Трябва да сте наясно обаче, че спортният подарък не е само топка, обръч или лента. Има много варианти какво би могло да привлече вниманието на детето към спорта. В магазините има по нещо за всеки. 

От по-необичайните опции можете да предложите на хлапето си батут или да му изградите стена за катерене. Не е нужно да е нещо супер мега гига... Важното е да му е интересно, забавно и да създава физически навици. Които пък могат да пораснат до нещо по-голямо и различно.

Специални подаръци

Спомнете си вашето детство и това, което ви правеше наистина щастливи. Не беше ли това времето, което прекарвахте сред природата с приятелите си, далече от родителския контрол?!? Сега си помислете дали това няма да зарадва и вашето дете. 

Такова място (освен на село при баба и дядо, които имахме такова местенце де) бяха летните лагери. Спомням си как ги очаквах с огромно нетърпение. Плановете започвахме да ги правим веднага след Нова година. За щастие имах възможност да прекарвам по 15 дни на планина и море. Още помня първият си такъв във Варна, а бях само на 7. 

Едно такова супер специално предложение са летните лагери на Учебна Иновативна АРТ Къща Творилница, които се провеждат във Вила Топи в с. Калояново или парк-хотел Мурите. 
👉Така ще можете да направите своя перфектен избор, а защо не и да комбинирате два лагера.

Мога много да говоря за Мари и Цвети, но няма да го направя. Ще спомена само, че са две дами, "луди" по това, което сътворяват и щастливи да могат да го споделят с вас и децата ви. Останалото може да видите на страничките им.

Как да не подариш на детето си едно такова преживяване?!?

Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.