Ще започна с това, че почти не познавам хора с цветни имена, които да не са ... цветни 🌸

Пролетта е сезон винаги изпълнен с надежда. Надежда за ново, по-хубаво начало; надежда за друго, по-добро време; надежда ... за пробуждане. Пролетта винаги е сезон изпълнен с добри намерения – да се приведем във форма за лятото, да започнем да се храним здравословно, да сме повече навън, да отделяме някакво време за срещи с приятели на живо.... Пожелавам ви поне едно от добрите ви намерения да станат реалност! Но дори и никое от тях да не сбъднем, пак ще сме доволни – заради хубавото време и хилядите поводите за усмивки. 

Кулминация на пролетта, тържеството на пролетните цветя и един от най-пъстрите и обичани празници определено е Цветница. Има толкова живот, хубава емоция и усещане за възраждане в него. 

Както е по обичай в българската традиция и в този празник се преплитат Християнството с езическите вярвания. Така, в нашия съвременен свят, ставаме част от една прекрасна магия, на която трудно можем да устоим. 

Цветница е винаги в неделята преди Великден и след Лазаровден
В този ден Християнството чества пристигането Исус Христос в Йерусалим и посрещането му с маслинови, лаврови и палмови клонки. С тях е бил застлан пътят му. У нас палмовите клонки са заменени с върбови такива - оттук идва и името Връбница. Вярва се, че върбовите клонки са осветени от стъпките на Христос. Затова с тях се окичват вратите на храмовете и домовете на хората. Клонките се сплитат на Върбов венец, който се поставя на входната врата, за да пази от зли сили и болести. Връбникът се пазел до следващата Цветница. Използвал се е в миналото от бабите-баячки, за да баят против уроки и болести. 

В България в тази традиция се преплитат обичаите от по-стари езически вярвания – смята се, че окичването с клонките има силата да прогони всичко зло и да пречисти хората. А в случай на градушка през лятото Връбникът се взимал и през него се гледал градоносния облак, казвали се магически заклинания и така се разсейвала опасността.

С Цветница се свързва и друг древен обичай – комичене. Неговото начало е в събота, Лазаров ден, денят преди Цветница. Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар. Три обредни ритуала са свързани с него - лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването.

В лазаруването участват моми и момичета, които започват да се готвят още от постите. На Лазаровден празничният обред започва рано сутринта. Всички лазарки, млади момичета, които не са встъпили в брак, отиват на реката. Те носят със себе си цветя, върбови клонки и малки хлебчета наречени „кукла”. Девойките застават на брега на реката или на мост и всички едновременно пускат даровете си в реката. Тази, на която хлябът или китката цветя изплува най-бързо и по-напред от останалите, става „кумица”. Останалите лазарки я почитат и на третия ден от Великден се събират в дома й. Пеят песни и носят цветя, а кумицата ги гощава с баница и боядисани в червено яйца. Това е кулминацията на лазарските празници – момичетата обявяват на света, че са готови да сключат брак. Този обичай, сякаш леко позабравен, се почита и празнува обаче в доста места из България. Да го запазим и помним е начин да не загубим корените си.

Цветница е един от празниците, когато най-много хора имат имен ден – всички, които носят имена на цветя или дървета, всички с имената Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба(н), Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян(а), Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин(ка), Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малин(а), Маргарит(а), Маргрет, Невен(а), Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомил(а), Цветомир(а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина ... и всичките им производни. 

На този ден можете да поднесете малки подаръчета на приятелите си с цветни имена като подкова за късмет, торбичка с изненади или някоя малка симпатична фигурка

Ако цветното човече ви е супер близко определено може да се замислите да подарите и по-голям подарък. За дамите, разбира се, подходящи са цветни саксии от рисувана керамика, цветните лампи на Ники Табаков, керамиката на GranchArt или някой аксесоар за градина

Избирането на подарък за имен ден е трудно, защото често нямаме време или вече сме подарявали какви ли не неща, затова излезте от стандартните рамки на традиционните подаръци и се спрете на нещо оригинално и артистично.

ЛАМПИ

GranchArt

ЗА ГРАДИНАТА

Хубаво да поднесете подарък, който да носи символиката на празника и да е обвързан с цветята. Може да е интересна ваза или друг подобен аксесоар за дома. Може да е оригинален свещник с декоративни цветя или просто весел и пъстър предмет, който да пресъздава духа на празника. За по-конкретни идеи можете да разгледате категорията Подаръци за всякакви поводи, като и да се „подсетите” за нещо от статията 8 МАРТ - ПОДАРЪЦИ ЗА ДАМИ СПОРЕД ТЯХНАТА ЗОДИЯ (абстрахирайте се от заглавието).

За господата също е добре да подарите предмет с положителен символ – така ще остане хубав спомен. Може да е и нещо, по което човекът „си пада” – вземете вдъхновение от нашите  103 идеи за подарък за мъж .

А ако искате и да сте ЕКО двете статии по темата са за вас: 
ЕКО подаръци  и ЕКО опаковане на подаръци

Цветница е време за празник и за хубави емоции. 
Отдайте им се с близките си хора и се настройте на „цветна вълна”. 
С цветните хора винаги е цветно!

Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.