Някои от най-добрите навици на успешните хора включват само съзнателни усилия, като например ранното ставане всеки ден. Други, като организирането, може да изискват малко повече умения и практика, но в крайна сметка водят до най-желания резултат от всички – успех.

Колко време отнема да развием нов навик? 
Обикновено може да варира от една секунда до няколко години. Скоростта на развитие на нови модели на навици до голяма степен се определя от интензивността на емоцията, която придружава решението да започнем да действаме по определен начин. 

Колко от нас мислят, говорят и решават да отслабнат, да станат физически здрави. В това състояние на мислене и говорене можем да продължим с години. Но идва един прекрасен ден и лекарят ни казва: "Ако не намалите теглото си и не подобрите физическото си състояние, има опасност да умрете в ранна възраст." 

Внезапната мисъл за смърт може да бъде толкова интензивна или плашеща, че ние незабавно да променим диетата си, да започнем да спортуваме, да спрем да пушим и да станем здрав и във форма човек. Психолозите наричат това „значително емоционално преживяване“ или „ВИЖДАНЕ“. Всяко преживяване на силна радост или болка, съчетано с действие, може да предизвика нов модел на поведение, който може да продължи до края на живота ни.  

Например, поставянето на ръката ни върху горещ котлон или докосването на оголвн електрически кабел ще ни причини силна и незабавна болка или шок. Преживяването може да отнеме само част от секундата. Но до края на живота си ще имаме навика да не поставяме ръката си върху горещи печки или да докосваме електрически кабели по които тече ток. Навикът ще се формира моментално и ще се запази завинаги. 

Според експертите са необходими около 21 дни, за да се формира модел на навик със средна сложност. Под това се има предвид прости навици като ставането по-рано; упражнения всяка сутрин; слушане на аудио книги или подкастове в колата; лягане в определен час; точни срещи; планиране на всеки ден предварително, започвайки с най-важните задачи всеки ден или завършвайки на една задача, преди да се започне нещо друго. Това са навици със средна сложност, които могат да бъдат доста лесно развити за около три седмици чрез практика и повторение. 

Как да създадем нов навик?
През годините е създадена проста, мощна, доказана методология за развитие на нови навици. Това много прилича на рецепта за приготвяне на ястие в кухнята - можем да го използваме, за да придобием всеки навик, който желаем. С течение на времето ще открием, че е все по-лесно и по-лесно да развиваме навиците, които искаме да придобием.

7 стъпки към нов навик

1. Вземи решение

Реши ясно, че ще започнеш да действаш по определен начин през 100% от времето. Например, ако решиш да ставаш рано и да правиш упражнения всяка сутрин, настрой алармата си за точно определено време; когато тя звънне, стани веднага, облечи си екипа и започни тренировката.

2. Никога не си позволявай изключение

Не прави изключения от новия си навик по време на етапите на формиране. Не се оправдавай или рационализирай. Не се откачай от кукичката. Ако решиш да ставаш в 6 сутринта всеки ден, дисциплинирай се да ставаш в 6 сутринта всеки ден, докато не стане автоматично.

3. Кажи на другите

Информирай хората около теб, че ще започнеш да практикуваш конкретно поведение. Удивително е колко по-дисциплиниран и решителен ще станеш, когато знаеш, че другите те наблюдават, за да видят дали имаш волята да изпълниш решението си.

4. Визуализирай себе си

Съвсем съзнателно и целенасочено си представи как изпълняваш желаното поведение и колко лесно е всичко за теб. Колкото по-често си представяш как действаш така, сякаш вече имаш новия навик, толкова по-бързо това ново поведение ще бъде прието от подсъзнание ти и ще стане автоматично.

5. Създай утвърждение

Повтаряй си утвърждението отново и отново. Това повторение драстично увеличава скоростта, с която развиваш новия навик. Например, можеш да си казваш нещо като: „Ставам и тръгвам веднага в шест всяка сутрин!“ Казвай си тези думи точно преди да заспиш. Повечето сутрини автоматично ще се събуждаш минути преди будилникът да звънне и скоро изобщо няма да имаш нужда от него.

101 от най-добрите утвърждения на Луиз Хей - открий ги в библиотеката

6. Реши да упорстваш

Продължи да практикуваш новото поведение, докато стане толкова автоматично и лесно, че наистина да се почувстваш неудобно, когато не го правиш.

7. Награди себе си

Най-важното е да си подаряваш някакъв вид удоволствие за практикуването на новото поведение. Всеки път, когато се възнаграждаваш, ти потвърждаваш и подсилваш поведението. Скоро започваш да свързваш, на несъзнателно ниво, удоволствието от наградата с поведението. Създаваш свое собствено силово поле от положителни последици, които несъзнателно очакваш с нетърпение като резултат от поведението, което си създаваш.

И нещо от мен

Вземи си дневник и отбелязвай напредъка си всеки ден. Действа супер мотивиращо когато виждаш постоянството си.

Желая ти УСПЕХ!

via Brian Tracy
Прочетох и се съгласявам с Условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам с Правилата за поверителност.